Stora Biltvättarhelgen


Välj biltvätten i stället!

Den 22-24 april är det stora biltvättarhelgen. Om du tvättar bilen på gatan rinner giftiga tungmetaller, oljerester och kemikalier rakt ut i naturen. Välj biltvätten istället så får du både en ren bil och en ren miljö.carwash-logo-new.pngVisste du att?

  • I Sverige görs cirka 30 miljoner biltvättar per år, 10 miljoner av dessa sker på en biltvätt men hela 20 miljoner är fultvättar.
  • Smutsvattnet från en fultvätt innehåller miljöfarliga tungmetaller och gifter som olja, kadmium, bly, nickel, krom och zink.
  • Det är miljön som får ta kostnaden, varken fiskar, skaldjur, vattenlevande växter eller badande barn mår bra av att plska runt i utsläppen från en fultvätt.

 

Det är lätt att tvätta rätt

1. Välj biltvätten istället

antingen en automattvätt eller gör-det-själv-hall. Där separeras vattnet från olja och giftpartiklar. Smutsvattnet leds sedan till vattenreningsverken där det renas innan det släpps tillbaka ut i naturen igen.


bild.-valjalltidbiltvatten.png


2. Använd miljövänliga produkter

om du tvättar i en gör-det-själv-hall.


miljomarkt1.jpg      miljomarkt2.jpg    miljomarkt3.jpg  


3. Om du inte har tillgång till en biltvätt

där du tankar eller gör andra ärenden så är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på en gräsplan. Då fastnar skadliga ämnen i det övre jordlagret och föroreningarna kan ofta bindas eller brytas ned.


Ingen kan göra allt men alla kan göra något

Gör miljön och framtida generationer en tjänst...

Välj biltvätten istället

Välj miljömärkta bilvårdsprodukter

Fultvättar du?

Fultvätta = Att tvätta bilen på gatan och låta orenat vattnet rinna rakt ut i naturen (via dagvattenbrunnen) och förorena ditt närmaste vattendrag, älv eller sjö.


Tvätta bilen på Statoil Lindvallen och OkQ8 i Malung

Statoil Lindvallen och OkQ8 kör kampanj på biltvätt.

Statoil Lindvallen erbjuder under Stora biltvättarhelgen 22-24 april guldtvätt för 179 kr kronor till priset av en bronstvätt för 139 kronor.

OkQ8 erbjuder tredje biltvätten gratis från 22 april till 20 maj. Besök OkQ8 för mer information.


Biltvättskupong i Malungsbladet

Håll utkik i Malungsbladet vecka 16 efter annonsen om Stora biltvättarhelgen och riv av  kupongen och lämna in på Statoil Lindvallen för att ta del av kampanjen.